Historia

Talo 1700-luvulta

Kauppias Per Hansson Sunn rakennutti torin reunalle kolmikerroksisen rakennuksen vuosina 1763–1770. Sunnin talo on Helsingin vanhimpia kivitaloja. Tuohon aikaan tori oli vaatimattomampi. Sunnin talon takapihalla sijaitsi aiemmin piipputehdas, mutta  nykyään nautimme siellä kesäisin Kesä Kino Engelin elokuvista.

Helsingistä tuli Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupunki 1812. Turun kuuluisin ravintola-alan pioneeri Cajsa Wahllund muutti myös Helsinkiin 1819. Hän perusti Sunnin taloon majatalon, jossa oli sekä vierashuoneita että ravintolapalveluja. Tiloissa oli lisäksi toinen Helsingin julkisista biljardisaleista. Helsingfors Tidningar -lehti kirjoitti aktiviisesti, että kaupungissa vieraillut parempi väki majoittui mamselli Wahllundin luo. Tavallisten matkustavaisten lisäksi majataloon asettuivat kaupungissa vierailevat korkeat virkamiehet sekä erilaiset kiertävät taiteilijat.

Ehrentsröm sekä Engel saivat tehtäväkseen kehittää Senaatintorin aluetta 1800 luvun alkupuolella. Sunnin talo muutettiin empiretyyliseksi taloksi. Tuolloin rakennettiin myös Helsingin tuomiokirkko, Valtioneuvoston linna ja Helsingin yliopiston päärakennus. 1800-luvun loppupuolella torin ilmettä uudisti Aleksanteri ll:n patsas. Sunnin talon julkisivun pääpiirteet ovat pysyneet samankaltaisina jo lähes 200 vuotta.

Sunnin talo muutettiin virastotaloksi 1931. Tiloissa on toiminut mm. poliisilaitos ja rakennusvirasto. Vuosina 2009–2011 käärittiin Sunnin talo pakettiin ja alkoi suuri remontti. Remontti päättyi 17.5.2011 kun Ravintola Sunn avasi ovensa ensimmäisen kerran.

Oheinen Signe Branderin ottama kuva on Helsingin kaupunginmuseon kuva-arkistosta.

Sunnin talo